Wij geloven dat een goede opleiding de basis biedt van jaren lang muzikaal plezier. Daarom bieden wij opleidingen aan voor jong en oud door gediplomeerde docenten.

Muziekles

Bij Christelijke Harmonievereniging Crescendo neem je muziekles met de intentie om in een van onze orkesten te gaan spelen. We geven muziekles aan personen van alle leeftijden, van 6 tot 66 (en ouder). Iedereen kan leren om een muziekinstrument te spelen. Ook als je in het verleden al eens muziekles hebt gehad en het jaren geleden is dat je voor het laatst je instrument uit de kast hebt gehaald, is het niet te laat om weer te beginnen. Na één tot twee jaar les kan je al meespelen in het Opleidingsorkest.

Proeflespakket

Lijkt het je geweldig om trombone te spelen? Of heb je er altijd al van gedroomd de sterren van de hemel te spelen op een saxofoon? Bij Christelijke Harmonievereniging Crescendo heb je de kans om te ervaren of een instrument bij je past door je aan te melden voor het proeflespakket. Hierbij volg je vier lessen op een instrument naar keuze en ervaar je of het instrument bij je past. De lessen worden net als onze reguliere muzieklessen gegeven door onze gediplomeerde docenten en duren 20 minuten. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat er een instrument voor je klaar ligt. De kosten van het proeflespakket bedragen €50,-.

Christelijke Harmonievereniging Crescendo organiseert jaarlijks officiële muziekexamens voor Harmonie en Fanfare. Het bijbehorende diploma is door de minister erkend. Er zijn vier, steeds zwaardere examens: A, B, C en D. Voor Christelijke Harmonievereniging Crescendo zijn het A- en B-diploma van belang bij het bepalen in welk orkest een muzikant mee kan spelen. Voor het A, B en C diploma bieden wij een examenpakket met een theorieboek, theorielessen en deelname aan de bijbehorende examens.

Instrumenten

Bij Crescendo kun je lessen volgen op de volgende instrumenten en op deze dagen:

Maandag
klarinet: middag en avond
Groot koper (trombone en euphonium): eind middag/begin avond
Slagwerk: eind middag/begin avond
Fagot: avond
Hoorn: middag/begin avond

Dinsdag
Saxofoon: eind middag/begin avond

Woensdag
Trompet: middag
Hobo: eind middag/begin avond

Donderdag
Blokfluit en fluit: middag

Twijfel je nog een beetje welk instrument je leuk vindt? Of misschien vraag je je af wat een fagot of een bastuba is? Wij hebben een aantal filmpjes gemaakt om je voor te stellen aan instrumenten die je bij ons in het orkest kan spelen. Sommige instrumenten zijn nog een beetje verlegen en hebben nog geen filmpje. Ben je nieuwsgierig naar zo’n verlegen instrument, of heeft het filmpje ervoor gezorgd dat je graag wat meer wilt weten? Kom dan gewoon eens langs om te kijken, of geef je op voor een proeflespakket!

Blokfluitles

In de Blokfluitlessen van Christelijke Harmonievereniging Crescendo Sassenheim maken de kinderen kennis met de beginselen van muziek. Zij leren blokfluit spelen, noten lezen, samen spelen en kennis maken met verschillende soorten muziek. Dit alles gebeurt op een speelse wijze. Deze lessen vormen een goede voorbereiding op het uitkiezen van een ander muziekinstrument bij Crescendo. Na één jaar Blokfluitles kunnen de kinderen een ander muziekinstrument kiezen zoals klarinet, dwarsfluit, trompet, saxofoon, trombone, hobo, fagot, hoorn, slagwerk of bariton. Via het proeflespakket bieden wij de mogelijkheid om proef te spelen op een instrument, voordat er een keuze gemaakt wordt op welk instrument het kind lessen gaat volgen na de Blokfluitlessen. Na één of twee jaar les op een vervolginstrument kan het kind plaatsnemen in het jongste van onze drie orkesten: het Opleidingsorkest.

Optredens

Als je muziekles volgt wil je natuurlijk graag af en toe laten horen wat je geleerd hebt. Daarom krijgen al onze leerlingen de kans om zichzelf te laten zien op het podium tijdens de ensembleavond en de voorspeelavond. Van blokfluit tot slagwerk, ieder instrument doet mee. Benieuwd hoe zo’n avond er uit ziet? Kijk dan naar de laatste opname van de ensembleavond.

Wist je dat muziek maken niet alleen ontzettend leuk is, maar ook heel goed voor de ontwikkeling van een kind? Omdat je bij het spelen van een instrument op heel veel verschillende vlakken wordt uitgedaagd, biedt het een enorme stimulans voor de hersenen. Je moet het instrument bespelen, je leest de noten, je hoort de muziek en misschien word je zelfs ook nog emotioneel geraakt. Juist voor hersenen in ontwikkeling is het ontzettend belangrijk dat ze uitgedaagd worden en gestimuleerd met nieuwe dingen. Gelooft je ons niet, bekijk dan de muziekspecial van ‘de Wereld Draait Door’ over “waarom kinderen muziekles nodig hebben”.