Startersorkest

Foto Startersorkest Het Startersorkest is in 1998 opgericht als met als doel een opstap te bieden naar het Leerlingenorkest. Naarmate het aantal leden van het orkest toenam is het de opstap ontgroeid en is het een volwaardig orkest geworden. Naast het groeiend aantal leden groeide ook het niveau van het orkest.

In navolging van het Leerlingenorkest begon ook het Startersorkest deel te nemen aan muziekfestivals. In de jaren 2002 tot en met 2004 gingen het Startersorkest naar het jeugdmuziekfestival in Heiloo en behaalde wisselend de zesde of vijfde plaats. In 2005 organiseerde Crescendo zelf een Leerlingorkestenfestival en ging Het Startersorkest een jaartje niet naar Heiloo. In 2006 ging het Startersorkest wederom naar het festival in Heiloo. Het was een succes, want het orkest mocht de eerste prijs mee naar huis nemen. Bovendien werd er in 2006 een eerste prijs behaald op het Leerlingenorkestenfestival in Valkenburg. Al meerdere jaren organiseert Crescendo in samenwerking met Harmonie Valkenburg Het SAStiVal. Ook hier neemt het Startersorkest jaarlijks aan deel.

In 2011 ging het Startersorkest naar een internationaal muziekfestival. Op dit 'Eurofestival for Youth Orchestras' werd bij het eerste bezoek direct het predicaat ‘Ruim voldoende’ ontvangen. Een prestatie waar het orkest trots op kan zijn, gezien het hoge niveau van het festival. Het Startersorkest werkt regelmatig mee aan concerten.

Het Startersorkest van Crescendo telt leden en staat evenals het Leerlingenorkest onder leiding van Erik Waerts.

Dirigent - Erik Waerts

Op tienjarige leeftijd begon Erik aan zijn eerste trompetlessen. Na vier jaar vervolgde hij deze lessen op het conservatorium in Amsterdam. Maar hij wilde toch eerst zijn school afmaken. Na het behalen van zijn VWO diploma keerde hij terug naar het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Na twee jaar ging Erik in militaire dienst. Hij kwam bij het Artillerie Trompetterkorps en was daar snel ook dirigent.

Twee jaar later vervolgde Erik zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium met als hoofdvakken trompet en directie. Hij speelde trompet in het Nederlands Balletorkest en het Nederlands Theaterorkest en werd trompetdocent. Na een aantal jaren ging hij zich steeds meer toeleggen op het dirigeren van jeugd en opleidingsorkesten. Zo schreef hij daar veel muziek voor en liet hij zijn orkesten horen op diverse festivals in binnen- en buitenland.

Op dit ogenblik is Erik dirigent van het Leerlingenorkest en het Startersorkest van Crescendo Sassenheim en dirigeert hij het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek en het Jeugdsymfonieorkest Haarlemmermeer. Tevens is hij dirigent van de Leerorkesten op de scholengemeenschap Egoli in Amsterdam Zuidoost en het Leerorkest Haarlemmermeer. Verder dirigeert hij nog diverse losse producties. Bij Pier K, het centrum voor kunst en cultuur in Hoofddorp is hij projectleider muziek. Met Jan Vayne reisde hij als dirigent door het land met zijn professionele kamerorkest, the New Symphonic Experience. Erik schrijft muziek met een educatief karakter en geeft deze uit bij Mansarda muziekuitgaven, Molenaar en Kunstfactor. Tenslotte is hij HaFa-gecommiteerde en examinator.

Leden