Leerlingenorkest

Foto Leerlingenorkest

Het Leerlingenorkest van Crescendo is opgericht in november 1988 met ongeveer 25 leerlingen onder leiding van dirigent Erik Waerts. Bij oprichting was de doelstelling om leerlingen die 1 jaar les hadden enthousiast te maken voor klassieke muziek, door met elkaar muziek te maken in orkestverband en zo na enkele jaren door te stromen naar het A-orkest. Na enkele jaren groeide het aantal orkestleden en kwamen er twee orkesten bij.

Op dit moment is het Leerlingenorkest het hoogste jeugdorkest, waar ervaren jeugdleden en volwassenen samen in één orkest zitten. Op het repertoire van het Leerlingenorkest staan verschillende muziekgenres, van ballad tot blues, van rock tot romantiek. Met veel muzikaal plezier heeft het Leerlingenorkest in de loop der jaren deel genomen aan tal van festivals. Door middel van hard repeteren en veel gezelligheid wordt op het thuisfront in Sassenheim toegewerkt naar de verschillende festivals.

In zowel 2000 als in 2001 behaalde het Leerlingenorkest de eerste prijs op het Leerlingen Orkesten Festival in Heiloo. Ook wordt er in die periode kennis gemaakt met het grote internationale festival ‘de Purmerade’ in Purmerend. Het orkest zette daar een mooi en contrastrijk programma neer. Op het Eurofestival in Maasbracht mochten zij zowel in 2009 als in het jaar daarop het predicaat ‘goed’ in ontvangst nemen. Verscheidene malen heeft het orkest deelgenomen aan het jaarlijkse BrassBand Jeugdfestival in Schoonhoven. Zowel in 2008 als in 2011 heeft het orkest daar de eerste prijs en de Kees Platerink wisselbokaal in ontvangst mogen nemen.

Naast diverse festivals verleent het Leerlingenorkest, samen met de andere orkesten van Crescendo Sassenheim, haar medewerking aan diverse binnen- en buitenconcerten gedurende landelijke feestdagen, in diverse verzorgingstehuizen en bij grote evenementen in Sassenheim en omstreken.

Het Leerlingenorkest heeft momenteel leden.

Dirigent - Erik Waerts

Op tienjarige leeftijd begon Erik aan zijn eerste trompetlessen. Na vier jaar vervolgde hij deze lessen op het conservatorium in Amsterdam. Maar hij wilde toch eerst zijn school afmaken. Na het behalen van zijn VWO diploma keerde hij terug naar het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Na twee jaar ging Erik in militaire dienst. Hij kwam bij het Artillerie Trompetterkorps en was daar snel ook dirigent.

Twee jaar later vervolgde Erik zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium met als hoofdvakken trompet en directie. Hij speelde trompet in het Nederlands Balletorkest en het Nederlands Theaterorkest en werd trompetdocent. Na een aantal jaren ging hij zich steeds meer toeleggen op het dirigeren van jeugd en opleidingsorkesten. Zo schreef hij daar veel muziek voor en liet hij zijn orkesten horen op diverse festivals in binnen- en buitenland.

Op dit ogenblik is Erik dirigent van het Leerlingenorkest en het Startersorkest van Crescendo Sassenheim en dirigeert hij het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek en het Jeugdsymfonieorkest Haarlemmermeer. Tevens is hij dirigent van de Leerorkesten op de scholengemeenschap Egoli in Amsterdam Zuidoost en het Leerorkest Haarlemmermeer. Verder dirigeert hij nog diverse losse producties. Bij Pier K, het centrum voor kunst en cultuur in Hoofddorp is hij projectleider muziek. Met Jan Vayne reisde hij als dirigent door het land met zijn professionele kamerorkest, the New Symphonic Experience. Erik schrijft muziek met een educatief karakter en geeft deze uit bij Mansarda muziekuitgaven, Molenaar en Kunstfactor. Tenslotte is hij HaFa-gecommiteerde en examinator.

Leden