A-orkest

Het A-orkest staat sinds november 2004 onder leiding van Dirk van der Niet. Momenteel bestaat het orkest uit muzikanten. In het A-orkest spelen ervaren leden op hoog niveau.
Het orkest neemt deel aan verschillende festivals en concoursen, waarbij de muzikale prestaties van het orkest gemeten worden met die van andere orkesten. Het orkest komt uit in de 2e divisie.

Naast het bezoeken van concoursen en festivals werkt het A-orkest mee aan projecten en geeft verspreid over het jaar verschillende concerten. Een bijzonder project was de uitvoering van het Requiem van Frigyes Hidas met 3 kamerkoren. Het Nieuwjaarsconcert wordt regelmatig samen met het Leerlingenorkest uitgevoerd. In het Oranjeconcert hebben alle orkesten van Crescendo een aandeel.
Het Najaarsconcert wordt alleen door het A-orkest verzorgd. In 2011 was er tijdens het Najaarsconcert een samenwerking met solo-klarinettist Tom van Noord.
Verder verleent het A-orkest haar medewerking aan kerkdiensten en de 4 mei herdenking.

Het repertoire is afwisselend. Stijlen zoals klassiek, populair, thema's uit films en musicals staan op het programma.

Het A-orkest repeteert op donderdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de "Blauwe zaal" van de Julianakerk, Julianalaan 6 te Sassenheim.

Dirigent - Dirk van der Niet

Dirk van der Niet werd geboren in Bussum en groeide op in Amstelveen. Muziek loopt als een rode draad door zijn leven. Vanaf zijn negende jaar speelde hij in verschillende harmonie-orkesten, zoals de KLM-harmonie, Verkade-harmonie en Shell-harmonie. Van zijn 14e tot zijn 23e speelde hij klarinet, saxofoon en gitaar in pop-bandjes. Daaraan verwant waren de 'home-recording sessies', waarbij Dirk in zelf geschreven nummers soms alle instrumenten en zang voor zijn rekening nam.

Na het afronden van zijn scheikundestudie koos hij alsnog voor de muziek: hij studeerde klarinet en hafa-directie aan het Conservatorium van Alkmaar en Rotterdams Conservatorium. In 1994 behaalde hij zijn saxofoon-bevoegdheid. Dirk ontwikkelde een grote liefde voor kamermuziek en deed veel ervaring op in allerlei ensembles. Ook speelde hij veel moderne muziek, o.a. in het ASKO-orkest. Workshops en masterclasses met bekende dirigenten en 'specialisten' (zoals Mozart-deskundige Frans Vester) droegen bij aan zijn ontwikkeling.

Dirk arrangeerde een aantal klassieke werken en begon steeds vaker zelf te componeren, in eerste instantie voor zijn eigen orkesten, maar later ook in opdracht. Inmiddels heeft hij een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan: werken voor blaasorkest en ensembles, waaronder ook een aantal werken voor deze bezettingen in combinatie met koor.

Dirk woont in Huizen en is thans werkzaam als freelance musicus, klarinettist, componist, klarinet- en saxofoon-docent, ensemblecoach, en dirigent van blaasorkesten. Hij is eigenaar van Mansarda muziekuitgeverij (www.mansarda.nl). Tenslotte is Dirk actief als examinator bij examens in de blaasmuzieksector.


Leden