Oranjeconcert 2014

Sassenheim - Vrijdagavond 25 april jl vond het jaarlijkse Oranjeconcert van Christelijke Harmonievereniging Crescendo Sassenheim plaats. In de prachtig versierde Julianakerk speelden de vier orkesten van de vereniging een gevarieerd programma, van krokodillen tot de Nachtwacht en van zanger Stevie Wonder tot aan Tarzan. Tussendoor was ook ruimte voor een muzikale bijdrage van kinderen uit groep 5 van de basisscholen uit Sassenheim. Het werd een geslaagd concert waar het enthousiasme vanaf sprong.

Het Startersorkest, onder leiding van Erik Waerts, opende het concert traditioneel met het 'Wilhelmus'. De vele aanwezigen zongen uit volle borst mee. Daarna ging het orkest door met haar eigen programma, waar onder andere 'The crocodile cakewalk' van Brian West in voor kwam. Dit is een vrolijke mars die erg tot de verbeelding spreekt. Het plaatje dat op dat moment op de powerpoint te zien was, namelijk een krokodil die vrolijk door allemaal taarten heen stampt, droeg daar zeker aan bij.

Na de orkestwissel was het Aspirantenorkest, gedirigeerd door Christel Peters, aan de beurt. Dit optreden had als thema 'Canon van Nederland' en werd aan elkaar gepraat door Martin Brandt. Het orkest nam het publiek mee naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en beroemde schilderijen zoals de Nachtwacht (geschreven door Patrick Millstone). Ze sloten af met 'Leader of the class' van Ed Huckeby, een vrolijk nummer dat symbool staat voor de nieuwe geschiedenis die het orkest elke keer schrijft.

Na haar eigen programma bleef het Aspirantenorkest zitten en klom het Startersorkest, samen met kinderen uit groep 5 van de basisscholen uit Sassenheim, op het podium. De kinderen kregen allemaal een blokfluit in bruikleen om zo samen muziek te maken. Dirigent Waerts had speciaal het muziekstuk 'Blokfluitfeest' gecomponeerd, omdat er meestal geen blokfluiten in een orkest spelen. Bij het stuk 'Railway Traffic' van Ivo Kouwenhoven haalden de scholieren hun blokfluit uit elkaar en maakten met alleen het mondstuk het geluid van een conducteurfluitje. De kinderen deden enthousiast mee en lieten horen wat ze na drie lessen al konden. Een enorme prestatie!

In de pauze konden de aanwezigen loten kopen om zo een taart of gevulde koek te winnen. Weer terug in de zaal zat het Leerlingenorkest, gedirigeerd door Waerts, al klaar. Het programma ging letterlijk over bergen en dalen. Daarnaast speelden ze een medley van Stevie Wonder, gearrangeerd door Paul Murtha. Bekende hits als 'You Are the Sunshine of My Life' en 'Signed, Sealed, Delivered I'm Yours' kwamen voorbij in dit swingende stuk.

Tot slot was het podium voor het A-orkest onder leiding van Dirk van der Niet. Een van de nummers, 'Tango Argentina' van Joop de Winter, was speciaal voor onze Argentijnse koningin uitgekozen. Bijzonder aan dit stuk was dat er een partij bij zat voor een accordeon, uniek voor een harmonieorkest. Ze sloten hun optreden af met 'Two worlds' van Phil Collins, bewerkt door Takahashi Hoshide. Deze bekende hit uit de Disney film 'Tarzan' was heel herkenbaar, maar wel in een nieuw jasje gestoken.

Tot slot namen alle orkestleden plaats op het podium om samen de toegift te verzorgen. Dit was 'Leader of the Class', wat eerder al door het Aspirantenorkest was gespeeld. Alle vier de orkesten bij elkaar leverden een vol podium en een indrukwekkend volume op. Het was een vrolijk nummer en een mooie afsluiting van het Oranjeconcert.

Opnames

Alle opnames

Foto's

Meer foto's