Leerlingenorkest Crescendo viert 25e verjaardag

"Wij als vereniging zijn heel trots dat we dit bereikt hebben"

Het Leerlingenorkest van Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim viert sinds enkele maanden haar zilveren-jubileum! In 1988, ruim 25 jaar geleden, zwaaide dirigent Erik Waerts voor het eerst zijn dirigeerstokje voor het Leerlingenorkest, toen nog met 25 leden. In de loop der jaren is het orkest uitgegroeid tot 65 leden en heeft Crescendo Sassenheim, naast het Leerlingenorkest, nog twee andere jeugdorkesten voor zowel beginnende muzikanten als gevorderden muzikanten, en zwaait Erik ook voor één van die andere orkesten met zijn dirigeerstok!

Leerlingenorkest in 1988Leerlingenorkest in 2014
Het leerlingenorkest in 1988Het leerlingenorkest in 2014

Opgericht in 1988 is het Leerlingenorkest bedoeld als opstapje voor het 'volwassenen' A-orkest van Crescendo. Op dit moment kunnen jeugdleden bij aanmelding bij Crescendo al na 1 of 2 jaar les instromen in het jongste orkest, het Aspirantenorkest. Na enkele jaren stromen de leden door naar het Startersorkest, waarna zij hun muzikale weg vervolgen naar het Leerlingenorkest en het A-orkest. "Deze constructie is misschien wel uniek te noemen, want ik denk dat dit niet bij veel andere verenigingen in Nederland voorkomt. Wat ik zelf heel mooi vind is dat zowel kinderen van 8 jaar als van 28 jaar bij één en dezelfde vereniging terecht kunnen voor het maken van muziek. Vooral tijdens de concerten is het genieten met alle orkesten van Crescendo", aldus Bart van der Vlugt, lid van de jeugdcommissie van Crescendo Sassenheim.

Nog steeds fungeert het Leerlingenorkest voor een goede doorstroom naar het A-orkest, maar daarnaast is het ook een zelfstandig jeugdorkest met een volwassen geluid dat festivals bezoekt en concerten geeft. De eerste repetitie vond plaats in het clubgebouw van Speeltuinvereniging Beatrix in Sassenheim. Na enkele repetities was het eerste optreden in Huis ter Does in Leiderdorp. In de daaropvolgende jaren zijn verschillende festivals bezocht door heel Nederland heen. Zo heeft het Leerlingenorkest onder meer tweemaal een festival in Heiloo gewonnen en kwam ook als de winnaar uit de bus bij een Nationaal festival in Schoonhoven. Het Leerlingenorkest bereidt zich nu voor op het Eurofestival in Maasbracht, waar het de concurrentie aangaat met enkele orkesten uit Nederland en België.

Al die jaren staat het Leerlingenorkest onder leiding van dirigent Erik Waerts en wordt de jeugd gecoördineerd en ondersteund door Janneke Duijm. "Het is bijzonder dat Erik en Janneke zich al 25 jaar hiervoor inzetten. Wij als vereniging zijn heel trots dat we dit bereikt hebben en dat komt vooral door de inzet van deze twee bijzondere mensen", aldus Van der Vlugt.

Om dit unieke jubileum te vieren zijn de voorbereidingen al in volle gang. Naast het internationale festival in Maasbracht, zal het Leerlingenorkest onder meer optreden op het Oranjeconcert van Crescendo en organiseert het in het najaar van 2014 een galaconcert. Natuurlijk onder bezielende leiding van zowel Janneke Duijm als Erik Waerts! Meer informatie over het jubileum en de data van de concerten zal op deze website te verkrijgen zijn.