Nieuwjaarsconcert vol verrassingen

Crescendo Sassenheim is een harmonievereniging met vele optredens per jaar. Een aantal optredens komt elk jaar terug, een aantal ook niet. Één van deze jaarlijkse optredens is het Nieuwjaarsconcert. Op 16 januari verzorgden het Leerlingen- en A-orkest deze feestelijke avond.

Het A-orkest onder leiding van Dirk van der Niet opende de avond met 'Praise to the Lord' waarna vervolgd werd met de 'Kaiser-Wals'. Deze bekende wals van Johann Strauss heette oorspronkelijk 'Hand in Hand' en was bedoeld als toost van de Oostenrijkse keizer Franz Josef op de Duitse keizer Wilhelm II. De titel veranderde in 'Kaiser-Wals' zodat hij voldeed aan de ijdelheid van de beide heren. Als volgende werk werd 'Frozen' gespeeld waarbij de muzikale hoogtepunten van deze wereldberoemde Disneyfilm aan bod kwamen. Dan komt er opeens een reiziger het podium opgelopen. De reiziger vertelt dat hij wacht op de trein naar het Nieuwjaarsconcert van Crescendo. Er is nog nergens een trein te bekennen dus wacht de reiziger rustig terwijl het orkest 'Le Voyageur Solitaire' speelt, wat menig maal door een stationsbericht wordt onderbroken. Eindelijk is de trein dan daar en met het laatste werk 'Train de plaisir' bereikt het A-orkest de pauze.

Na de pauze wordt het dirigeerstokje overgegeven aan het Leerlingenorkest onder leiding van Erik Waerts. Zij openen het tweede deel van de avond met 'Dixieland Rag'. De ritmiek van dit werk is typerend voor de ragtime die een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse muziek van 1895 tot 1918. Een verassend werk deze avond was het '2.53' van Boris Borbosa. Borbosa's inspiratie kwam van het door John Case geschreven '4.33'. In dit werk spelen omgevingsgeluiden de hoofdrol en wordt er geen noot gespeeld. Verbazende blikken en later ook gelach vulde de Julianakerk tijdens dit bijzondere stuk.

Het nieuwe jaar is begonnen en de kop is eraf. Op 7 februari organiseert de 110-jarige muziekvereniging een voorspeelavond door leden die zal beginnen met een mogelijkheid om instrumenten uit te proberen. Ideaal voor iedereen die er over denkt muziek te gaan maken. Op 24 april geeft Crescendo haar jaarlijkse Oranjeconcert waarbij alle 4 de orkesten zullen spelen.


Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.