Feestelijk Jubileumconcert Crescendo

Het is feest bij Crescendo. De vereniging bestaat dit jaar 110 jaar en haar oudste jeugdorkest, het Leerlingenorkest, viert dit jaar haar 25e verjaardag. Het hele jaar staat in het teken van dit jubileum. Op vrijdag 14 november verzorgden het Leerlingen- en A-orkest het Jubileumconcert ter eren van deze 2 mijlpalen.

In het jaar 1988 wordt het Leerlingenorkest opgericht. Op dat moment heeft Crescendo Sassenheim één orkest: het A-orkest. In dit orkest spelen jong en oud samen. In 1988 is het niveau van dit orkest echter zo hoog geworden dat het lastig word voor beginnende muzikanten om mee te spelen. Om de nieuwe jeugd een kans te geven in een orkest te spelen richt de vereniging een nieuw orkest op. Dit orkest werd destijds aangevuld met enkele leden van het A-orkest. Het Leerlingenorkest begon 25 jaar geleden, met precies 25 leden, aan de eerste repetitie in het clubhuis van speeltuin Beatrix in Sassenheim. Het orkest heeft 25 jaar later de speeltuin ingeruild voor de Julianakerk in Sassenheim en repeteert hier nog elke week. Inmiddels is het ledenaantal gegroeid van 25 naar 60 enthousiaste muzikanten.

De avond werd geopend door het A-orkest o.l.v. Dirk van der Niet. Na het inspeelwerk 'Hymn of Glory' speelde zij 'Danzon no. 2'. Bij 'Adiós Nonino' nam Maureen Natzijl - van der Lans de solo voor haar rekening op sopraansaxofoon. Als klein meisje begon zij ooit haar muziekcarrière bij Crescendo en keerde dit jaar terug als saxofoondocente.

Na de pauze nam Erik Waerts het met 'zijn' Leerlingenorkest over. Hij was al de dirigent van het orkest sinds de eerste repetitie in speeltuin Beatrix en is niet van plan hier binnenkort mee te stoppen. Het programma van het Leerlingenorkest bestond vooral uit muziek van de afgelopen 25 jaar. Zo begon het orkest met 'Picardy Hymne', dit was een geslaagd inspeelwerk waar op menig festival mee is geopend. 'Blues, Promenade and Happy Tune' was één van de eerste werken die het orkest 25 jaar geleden speelde. Tijdens 'Caccini' namen Simone Leuven en Iris Koele de leiding met een prachtige solo op viool. Beide zijn concertmeester bij het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek. Tot slot speelde het orkest The Phantom of the Opera waarbij Lieselotte van Tol het orgel bediende.

Het Leerlingenorkest dirigeren is niet het enige muzikale wat dirigent Erik Waerts doet. Zo is hij dirigent van de Leerorkesten op de scholengemeenschap Egoli in Amsterdam Zuidoost en het Leerorkest Haarlemmermeer. Hij dirigeert diverse losse producties en is projectleider muziek bij Pier-K, het centrum voor kunst en cultuur in Hoofddorp. Verder schrijft Waerts muziek met een educatief karakter en is HaFa-gecommiteerde en examinator. Ook dirigeert hij het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek waar Crescendo Sassenheim vaak mee samenwerkt. De verassing bij Waerts was groot toen hij na het laatste werk oog in oog stond met de burgemeester van Lisse, de woonplaats van Waerts. Voor de vele uren die Erik Waerts in de muziek stopt werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Op 13 december zullen de twee jongste orkesten van de verenging, het Aspiranten- en Startersorkest, voor u spelen tijdens het jaarlijkste kerstconcert. Dit keer op zaterdagmiddag om half 5, in de Julianakerk. Het Leerlingen- en A-orkest zijn weer te beluisteren op 16 januari bij het Nieuwjaarsconcert.

Foto's
Alle opnames